8 godzin snu, umiarkowana aktywność, warzywa i owoce – to tylko kilka metod pozwalających na budowanie odporności, która jest szansą na zminimalizowanie ryzyka przeziębienia. 

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ból gardła atakuje nas w sezonie jesienno-zimowym. Jednak na tę dolegliwość jesteśmy także narażeni wiosną i latem. Infekcjom sprzyjają bowiem klimatyzowane pomieszczenia, zimne napoje czy też otwieranie okien, które powodują przeciągi. 

Metody na ból gardła 

Jak zatem walczyć z symptomami bólu gardła? W początkowej fazie możemy sięgnąć po domowe metody leczenia, np. płukanki z szałwii czy też rumianku. Zioła te łagodzą obrzęk w gardle, dzięki swoim właściwościom ściągającym i odkażającym. Alternatywą do ziołowych płukanek może być woda z solą. Warto też przygotować mikstury z miodem, sokiem malinowym, imbirem oraz cytryną czy też mleko z czosnkiem. Jednak jak wiadomo, metody te sprawdzą się tylko wtedy, kiedy mówimy o niedużym nasileniu bólu i gdy jesteśmy w domu. 

W związku z tym warto mieć w kobiecej torebce także tabletki do ssania, które będzie można zażyć w dowolnym miejscu. W przypadku niedogodności związanych z gardłem doskonale sprawdzą się tabletki do ssania Cevitt Gardło, które zniwelują uczucie suchości w gardle, problemy z przełykaniem śliny czy też sam ból. Dzieje się tak dzięki ich składowi. W Cevitt Gardło znajdziemy cynk, witaminę C oraz hialuronian sodu, który nawilża podrażnione gardło. 

Zacznij od odporności – pożegnaj się z bólem gardła i nie tylko…

Przy czym należy pamiętać, że symptomów przeziębienia, w tym bólu gardła, moglibyśmy uniknąć bądź ograniczyć, gdybyśmy zadbali o odporność. O odporność, którą warto budować już teraz, czyli przed nadejściem sezonu jesienno-zimowego. Wzmocniony organizm to szansa na równą walkę z wirusami, bakteriami i grzybami. W obronie organizmu przed infekcjami stają limfocyty (białe ciałka krwi), jeśli jest ich za mało to walka jest nierówna. By do tego nie dopuścić warto wzmocnić układ immunologiczny.

Na początku powinniśmy zadbać o jakość swojego snu i postawić na wypoczynek, bowiem przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje. Za poziom jakości snu odpowiada melatonina, której wydzielanie rośnie po zmroku. Eksperci na całym świecie od lat obserwują, że osoby, które wysypiają się (dorosła osoba potrzebuje około 8 godzin snu na dobę) są mniej narażone na infekcje wirusowe i bakteryjne. 

We wzmocnieniu układu immunologicznego pomoże także aktywność fizyczna, np. bieganie, jazda na rowerze, pływanie. Badanie Nieman wyraźnie pokazuje, że regularne wykonywanie umiarkowanych ćwiczeń przez 1-2 godziny dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych nawet o 1/3.  

Ale nie tylko wypoczęty organizm czy też umiarkowana aktywność mogą wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie. Warto także zadbać o kwestie związane z odżywianiem. Dlatego powinniśmy naszemu organizmowi dostarczać witamin, składniki mineralne i bioaktywne związki takie jak, np.: antocyjany, flawonoidy oraz izoflawony. Ich źródłem są głównie owoce i warzywa. Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Warto zatem sięgać po warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. kapusta, papryka, brokuły, truskawki, porzeczki, pomarańcze, kiwi) czy też w witaminę A (βkaroten): marchewka, pomidor, dynia, jarmuż, itd. W codziennej diecie powinny znaleźć się także produkty mleczne (np. jogurty, kefiry, maślanki) czy też kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kwaszone). Niemniejszą rolę w budowaniu odporności odgrywa witamina D, którą znajdziemy m.in. w tłustych rybach morskich, jajach oraz margarynie. 

Budowanie odporności za pomocą jednego produktu

Jak widać powyższe wytyczne dotyczące budowania odporności wymagają od nas dużej samodyscypliny. W związku z tym możemy także poszukać suplementów na rynku, które ochronią nasz organizm przed infekcjami wirusowymi i grzybowymi. Za przykład może posłużyć produkt Alpikol – syrop, który bazuje na składnikach naturalnego pochodzenia. Zawiera w sobie: standaryzowany wyciąg z owoców bzu czarnego (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego), wyciąg z korzenia pelargonii afrykańskiej (m.in. hamuje wnikanie patogenów do wnętrza komórki, jak i ich namnażanie w komórkach), Yestimun® Beta-glukan, czyli naturalny ekstrakt drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae (m.in. wspomaga proces regeneracji organizmu po osłabieniu związanym z przeziębieniem) i sproszkowane maliny (wpływają kojąco na podrażnione gardło i napotnie). Dowiedz się więcej na temat Alpikolu

Innym produktem, który niedawno pojawił się na rynku jest Active Flora Duo (probiotyk), który jest zalecamy w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu, a także podczas antybiotykoterapii, czy też przed podróżą zagraniczną. Active Flora Duo to suplementy diety zwiększający ilość pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Jego unikalne połączenie Lactobacillus rhamnosus GG i S. boulardii z Inuliną pomaga w naprawianiu uszkodzonej mikroflory jelitowe, blokowaniu infekcji i toksyn. Dowiedz się więcej o Active Flora Duo. 

Źródła:

https://www.domyseniora.pl/przyczyny-bolu-gardla-w-lecie.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-odpornosciowy/odpornosc-dziewiec-sposobow-na-wzmocnienie-odpornosci-organizmu-aa-XM32-BdyQ-e6u6.html
https://www.manikowska.eu/blog/melatonina-odpornosc/
https://ncez.pzh.gov.pl/aktywnosc-fizyczna/aktywnosc-fizyczna-a-odpornosc-organizmu/